Heritage of Timișoara

Iosefin str. Anton Seiller , nr. 5

Vila Eduard (Ede) Reiter

Data finalizării:

sec. XIX

  • Arhitect: Arh. Eduard (Ede) Reiter
  • Fost proprietar: Arh. Eduard (Ede) Reiter
  • Autorizație de modificare: noiembrie 1898
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Ansamblu monument istoric
    Ansamblul urban "Str. Anton Seiller"
    TM-II-a-B-06112
  • Stil arh. principal Istoricist/Eclectic
  • Starea curentă Medie (conservat)
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 1
  • Funcțiune curentă Proprietari multipli




Vila Eduard (Ede) Reiter a fost construită la finalul secolului al XIX-lea, cândva în intervalul 1871 (anul în care acesta s-a mutat la Timișoara) și 1881 (an în care clădirea figurează pe o hartă a orașului). Este foarte posibil ca vila să dateze din anul 1873, când Reiter solicită o autorizație pentru construcții.

Edificiul se evidențiază în primul rând prin turnul hexagonal de colț, terminat cu un finial de acoperiș cu giruetă (element decorativ de fier forjat care indică punctele cardinale). Ornamentată cu elemente decorative neo-renascentiste și neo-baroce specifice repertoriului stilistic al arhitectului, vila se mai remarcă și prin contrastul dintre lucarnele legate printr-un atic cu baluștri de la nivelul acoperișului și fondul învelitorii de țiglă ceramică glazurată, detaliu folosit de Reiter și la Complexul de învățământ al surorilor de Notre Dame din Iosefin.

Privind în contextul străzii Anton Seiller (Anton Sailer, de fapt - denumirea Anton Seiller este greșită în nomenclatorul străzilor din Timișoara, din păcate), remarcăm asemănări între această vile și casele învecinate: Casa Ludmilla Lechner și Vila Emilia Reiter Acest fapt nu este întâmplător, Eduard (Ede) Reiter fiind de asemenea arhitectul acestora.

În 1899, arhitectul Eduard (Ede) Reiter este contractat de către Fabrica de Pălării a Ungariei de Sud S.A. să realizeze proiectului viitoarei întreprinderi, care avea să fie finalizat în 1900, peste drum de cele trei vile de pe strada Anton Seiller, zona transformându-se astfel într-o rezervație arhitecturală care poartă semnătura arhitectului timișorean.

Arhitectul Eduard (Ede) Reiter, unul dintre cei mai importanți constructori ai finalului de secol XIX din Timișoara s-a născut în data de 16 Martie 1847, în Fünfhaus, lângă Viena. La vârsta de 24 de ani, el se va stabili în Timișoara. Deși nu avea diploma de arhitect, asta nu l-a împiedicat să realizeze o serie de edificii emblematice pentru oraș: Complexul de învățământ al surorilor de Notre Dame și Palatul Casei de Economii din Iosefin, Palatul Miksa Steiner și Palatul Franz Anheuer din Fabric, Palatul fostei Case Sectoriale de Sănătate (actualul Spital Clinic Căile Ferate Române Timișoara) sau fosta fabrică Turul.

Reiter a fost consilierul oficial pe construcții al Diecezei de Cenad, postură din care a proiectat și construit atât sediul instituției din Cetate (în anul 1902), cât și numeroase biserici din regiune: Biserica Romano-Catolică din Vinga (1890-1892), Deta (1890-1892), Ciacova (1879-1881), precum și multe altele.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai-Claudiu Moldovan, Alexandra Palconi-Sitov

Documentare în teren: Arh. Vlad Pată (coordonator)

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 3 ani în urmă

Publicat la: 02 noiembrie 2019

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!

Scris de Burcea - Iancu Radu, cu 3 ani în urmă

Cladirea Liceului Teoretic J.L. Calderon, fosta Scoala Normala de Invatatori a fost proiectata de Eduard Reitter.

Lasă un comentariu!