Heritage of Timișoara

Iosefin str. Miron Costin , nr. 2

Casa Dr. László Rötth

Data finalizării:

1901

 • Arhitect: Neidentificat
 • Fost proprietar: Dr. László Rötth
 • Autorizație de construire: octombrie 1900
 • Statut proprietate: Proprietate privată
 • Statut protecție: Sit monument istoric
  Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
  TM-II-s-B-06098
 • Stil arh. principal Istoricist/Eclectic
 • Starea curentă Foarte bună (reabilitat)
 • Planimetrie Rectangular compus
 • Nr. de niveluri 2
 • Funcțiune curentă Casă
  Clădire de birouri
În urma desființării depozitelor de lemne ale companiei Bayersdorf, situate între strada Horváth Boldizsár (astăzi, strada Miron Costin) și Podul Hunyadi (astăzi, Podul Traian), și după ridicarea interdicției de construire în zona non-aedificandi din jurul cetății Timișoarei, se conturează un nou cvartal, administrat de Primăria Timișoara, în care sunt edificate clădiri monumentale în perioada 1898-1903 (așa cum sunt Palatul Apelor, Palatul Cazinoului Ținutului de Sud, clădirea Casei Sectoriale de Sănătate, Palatul István Nemes, Casa Winkler ș.a.).

Astfel apare și Casa Dr. László Rötth. În 1900, acesta cumpără lotul prin licitație de la Primăria Timișoarei, prețul final acceptat fiind de 5179 coroane. Tranzacția a fost finalizată în septembrie 1900 și, o lună mai târziu, acestuia i-a fost emisă și autorizația de construire pentru o clădire cu un etaj. Important de menționat că, în urma achiziționării lotului, lui Rötth îi revenea obligația de a construi o clădire cu cel puțin un etaj - condiție impusă de primărie pentru toate construcțiile care aveau să fie ridicate în acest cvartal.

Rötth era judecător în cadrul Curții Regale de Apel de la Budapesta, care era, practic, comisia de judecată a regelui. Această instituție, care funcționa în cadrul Palatului Regal Maghiar din Budapesta, era formată din figuri publice, în special din rândul nobilimii. Curtea Regală de Apel avea jurisdicție asupra infracțiunilor de trădare, insultă, răzvrătire, spălare de bani și alte fapte considerate crime, care îl vizau direct pe regele Austro-Ungariei sau pe membrii familiei regale.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Alexandra Palconi-Sitov

Documentare în teren: Arh. Vlad Pată (coordonator), Nikola Trajkovski (voluntar)

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 2 ani în urmă

Publicat la: 19 mai 2019

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!